Zupa wiśniowa

Bardzo dobra, lekka  i szybka w wykonaniu.

Idealnie na porę letnią ...

 Składniki:

  • 2,5 l. wody
  • 0,5 kg wiśni lub kompot wiśniowy 
  • cukier 100 g lub miód
  • kisiel wiśniowy i malinowy
  • mąka ziemniaczana 
  • makaron -świderki lubella 
      Wykonanie:

Zaczynamy od gotowania makaronu.Teraz do drugiego garnka wlewamy wodę i wrzucamy wiśnie wcześniej oskubane z pestek.Gotujemy pod przykryciem z 30min od wrzenia wody aż z wiśni puści sok. Jeżeli weżniemy kompot będzie szybciej.:) , wsypujemy cukier lub miód.

Następnie do szklanki z wodą wsypujemy kisiel 1/2 smaku wiśniowego i 1/2 smaku malinowego.
Mieszamy i dolewamy do gotujących się wiśni.... cały czas mieszając .
Odpowiedni smak to słodko-kwaśny.
Ugotowany makaron płuczemy , odcedzamy i już mamy gotową zupę. 

SMACZNEGO!!!
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz