Placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym

 Placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym

Porcja na 4 osoby.

Składniki:

  • 5 sztuk dużych ziemniaków (najlepiej młodych),
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • mąka tortowa,wrocławska
  • olej
  • pieczarki -1/2 kg
  • sos grzybowy winiary

      Czas wykonania: 30 min

 

      Wykonanie:

       Ziemniaki obieramy, następnie trzemy na tarce (oczka średniej wielkości),ja używam miski.
      Gdy już mamy starte ziemniaki dodajemy jajko, sól, mieszamy. Teraz dodajemy mąki -ja sypie
      na oko ale gdyby to zliczyć to 1,5 szklanki mąki.
       Mąkę dodajemy po trochu, to ile dodam mąki zależy ile mam 
       soku mam z tarcia ziemniaków(nigdy go nie wylewamy!!).
        Konsystencja ciasta powinna być zwięzła ale nie luźna.
       Rozgrzewamy patelnię  (ja używam teflonowej,są o wiele lepsze od zwykłych, min. nie 
       potrzebują tyle oleju i ciasto nie przywiera).
        Będziemy jeszcze potrzebować specjalnej łyżki do patelni  teflonowej (ułatwia obracanie placków).
       Na rozgrzaną patelnię nakładamy ciasto .Smażymy do  
       uzyskania  rumieńca i obracamy. Jak widać na poniższym zdjęciu placki są złociste.

      Sos:

      obrane pieczarki kroimy (jak chleb) i wrzucamy na patelnię dodajemy małą ilość oleju.
      Gdy pieczarki zaczną się kurczyć polewamy wodą i przykrywamy pokrywką.i tak z 10min .
      w osobnym garnku szykujemy sos :
      do szklanki wsypujemy proszek i i mieszamy.wlewamy do małego garnuszka i mieszamy,
      dolewamy 200 ml wody i mieszamy aż sos się zagęści.

      Do gotowego sosu wrzucam wcześniej odsączone pieczarki z
      resztek oleju.
      I przez 10min duszę pieczarki z sosem aż połączą się smaki.

      GOTOWE!:)


     



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz