Placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym
Porcja na 4 osoby.
Składniki:
- 5 sztuk dużych ziemniaków (najlepiej młodych),
- 1 jajko
- szczypta soli
- mąka tortowa,wrocławska
- olej
- pieczarki -1/2 kg
- sos grzybowy winiary
Czas wykonania: 30 min
Wykonanie:
Ziemniaki obieramy, następnie trzemy na tarce (oczka średniej wielkości),ja używam miski.
Gdy już mamy starte ziemniaki dodajemy jajko, sól, mieszamy. Teraz dodajemy mąki -ja sypie
na oko ale gdyby to zliczyć to 1,5 szklanki mąki.
Mąkę dodajemy po trochu, to ile dodam mąki zależy ile mam
na oko ale gdyby to zliczyć to 1,5 szklanki mąki.
Mąkę dodajemy po trochu, to ile dodam mąki zależy ile mam
soku mam z tarcia ziemniaków(nigdy go nie wylewamy!!).
Konsystencja ciasta powinna być zwięzła ale nie luźna.
Rozgrzewamy patelnię (ja używam teflonowej,są o wiele lepsze od zwykłych, min. nie
Konsystencja ciasta powinna być zwięzła ale nie luźna.
Rozgrzewamy patelnię (ja używam teflonowej,są o wiele lepsze od zwykłych, min. nie
potrzebują tyle oleju i ciasto nie przywiera).
Będziemy jeszcze potrzebować specjalnej łyżki do patelni teflonowej (ułatwia obracanie placków).
Będziemy jeszcze potrzebować specjalnej łyżki do patelni teflonowej (ułatwia obracanie placków).
Na rozgrzaną patelnię nakładamy ciasto .Smażymy do
uzyskania rumieńca i obracamy. Jak widać na poniższym zdjęciu placki są złociste.
Sos:
obrane pieczarki kroimy (jak chleb) i wrzucamy na patelnię dodajemy małą ilość oleju.
Gdy pieczarki zaczną się kurczyć polewamy wodą i przykrywamy pokrywką.i tak z 10min .
w osobnym garnku szykujemy sos :
do szklanki wsypujemy proszek i i mieszamy.wlewamy do małego garnuszka i mieszamy,
dolewamy 200 ml wody i mieszamy aż sos się zagęści.
Do gotowego sosu wrzucam wcześniej odsączone pieczarki z
dolewamy 200 ml wody i mieszamy aż sos się zagęści.
Do gotowego sosu wrzucam wcześniej odsączone pieczarki z
resztek oleju.
I przez 10min duszę pieczarki z sosem aż połączą się smaki.
I przez 10min duszę pieczarki z sosem aż połączą się smaki.
GOTOWE!:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz