Sok z seleru i ogórka

Składniki:
  • dwa ogórki średnie
  • 1 seler
  • 1/3 szklanki mięty
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • limonka
 Sposób wykonania:
        Seler gotujemy, ogórek obieramy i kroimy w kostkę .Następnie wrzucamy to do miksera      wraz z  pozostałymi składnikami  i miksujemy.

Dlaczego warto spożywać seler?

 Dobroczynne właściwości selera:

  • dwukrotnie więcej witaminy C niż w cytrusach
  • zawiera też naturalną witaminę B kompleks, łącznie z kwasem foliowym i witaminą PP.
  • zawiera pierwiastki mineralne, których skład ułatwia organizmowi ich przyswajanie. Seler ma najwięcej fosforu wśród warzyw korzeniowych, dużo wapnia, potasu i cynku, a także trochę magnezu i żelaza.
  • dieta selerowa oczyszcza organizm z toksyn zawartych m.in. w pożywieniu.
  •  Pobudza przemianę materii, usuwając jednocześnie szkodliwe produkty uboczne tego procesu (np. kwas moczowy, który niewydalony zamienia się w kryształki odkładające się w stawach i powodujące skazę moczanową oraz silne bóle) spożywanie jego może przynieść ulgę obolałym stawom.
  •  Seler wzmaga produkcję żółci, ale jednocześnie zapobiega jej zastojowi w woreczku (co jest przyczyną powstawania kamieni). 
  • Ułatwia trawienie i likwiduje nawet zaparcia wynikające ze złych przyzwyczajeń żywieniowych.
  •  Dieta bogata w seler zalecana jest także osobom cierpiącym na nadciśnienie tętnicze(powody to złe odżywianie, stres, zaburzeń w pracy nerek, obciążenia serca oraz całego układu krążenia. Tymczasem seler odtruwa organizm, pomaga trawić tłuszcze, działa moczopędnie, polepszając pracę nerek i serca oraz koi stargane stresem nerwy.
  •  podany  z sokiem z jabłek na czczo, oczyszcza organizm, likwiduje obrzęki, nawilża skórę, wzmacnia włosy i nadaje aksamitną gładkość cerze. Dzięki przeciwutleniaczom, czyli witaminom C i E, chroni skórę i cały organizm przed wolnymi rodnikami, a tym samym przed nowotworami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz