Składniki:
- makaron spagettii (ja używam firmy L...) i ten najgrubszy,jest najlepszy nr.4 :)
- mięso wieprzowe i wołowe mielone -2 opakowania po 0,5 kg,
- pieprz, sól, majeranek, bazylia ,oregano,
- 1 mały słoik koncentratu pomidorowego, sos w proszku knorr spagetti i sos winiary napoleoński,
- 1 słoik w zestawie(kukurydza, groszek, marchew),
- olej,
przybory:
- duża patelnia -najlepiej teflon,
- garnek na makaron,
- garnek do sosu .
czas przyrządzenia: 45- 60 minut.
Wykonanie:
Z makaronem nie będzie problemu, wrzucamy do wrzącej wody.zamiast soli proponuję 1 łyżkę oleju.
(dzienna dawka soli znajduje się w chlebie...a poza tym sól jest szkodliwa i lepiej oduczyć się solenia :) ).
Mięso wrzucamy do miski, dodajemy pieprz (3 szczypty), majeranek w ilości 5 łyżek czubatych,mieszamy i wrzucamy na rozgrzany olej i smażymy na średnim ogniu .
Mieszamy łyżką drewnianą siekając na małe części aż mięso będzie gotowe.(jakieś 20 min.)
Mieszamy łyżką drewnianą siekając na małe części aż mięso będzie gotowe.(jakieś 20 min.)
Między czasie przygotowujemy sos: 2 szklanki wody wlewamy do dużego garnka.,wsypujemy sosy w proszku i mieszamy do uzyskana gęstej konsystencji wg zapisu na produkcie,następnie dodajemy koncentrat pomidorowy i dodajemy kostkę przypraw-oregano i bazylia,do wszystkiego słoik z warzywami.,to wszystko mieszamy i gotujemy na małym ogniu.dodając szklankę wody.
Mięso gotowe odcedzamy z oleju..(dla zdrowia bo po co nam dodatkowy cholesterol :D ) i wrzucamy mięso do sosu i tak dusimy to przez 15 minut na małym ogniu pod przykryciem aby wszystkie składniki połączyły się.
i już gotowe .:))
Jeżeli zastosowaliście dokładnie te same składniki napewno będzie wam smakować.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz