Placek po węgiersku

Cześć! dziś opiszę własny przepis na placek ziemniaczany po węgiersku.

Nie ukrywam iż pierwsza próba zrobienia polegałam na wyszukaniu informacji w necie  z czego dokładnie co to jest:) po przejrzeniu paru stronek zrobiłam własny miks przepisowy.Efekt smakowy jest rewelacyjny:D

Potrzebne składniki na placek dla  4 osób:

  •  7 dużych ziemniaków startych na tarce-wybieram te młode(lepszy smak)
  •  5 główek czosnku,1 dużą cebulę
  • po łyżeczce bazylii i oregano , 5 łyżek majeranku(ja wybieram knorr  lub prymat)
  • sól, 2 jajka,sos gulaszowy knorr i winiary (mieszam  je,bo sam  knor  jest za mocny )
  • mąka-tortowa + wrocławska (po 3/4 szklanki)
Potrzebne składniki na farsz:
  • 1/2  mięsa wołowego
  • ziele angielskie , liść laurowy
  • mąka,majeranek.
sos do polania placka:
  • wersja z szczawiem
  • wersja z sosem śliwkowym
  • wersja z śmietaną
 przybory:
  • miska,tarka,patelnia  teflonowa płaska o średnicy 26 cm,olej,raczka do patelni teflonowej.
Sposób  wykonania placków ziemniaczanych:

 Wpierw zabieramy się za umycie i pokrojenia mięsa na średniej wielkości kawałki mięsa w kostkę.potem dodaje pieprzu, optaczam je w mące, i  rzucam na dużą rozgrzaną wcześniej olejem patelnię.Mięso praży się na dużym ogniu obracam je z jakieś 5 minut ,mięso się zarumieni i potem zmniejszam ogień dodając skruszony liść laurowy (3 listki) i ziele angielskie z 8 ziaren.posypuje trochę majerankiem i przykrywam pokrywą.i tak z 1.5 godz.musimy dusić mięso...oczywiście trzeba stać przy nim:D..ja dolewam między czasie wodę aby się nie przypaliło.Między czasie zaczynam robić placki ziemniaczane.Gdy mięso już miękkie, dodaje sosy knor i winiary

Obrane i umyte  ziemniaki ucieramy w misce ,dodajemy dwa jajka, szczyptę soli, mieszamy.Dodajemy mąkę 3/4 tortowej,dodajemy majeranek, bazylię oregano, kroimy czosnek na małe kawałki,kroimy na mała kostkę cebulę.wszystko mieszamy.konsystencja ciasta musi być nie za luzna ani za zwięzła.zatem drugą porcję mąki powoli dawkujemy.Rozgrzewamy patelnię i kładziemy masę ciasta na patelnię grubość ciasta musi mieć  5 mm, ciasto rozprowadzam na całej patelni .na ogniu średnim smażymy.obracamy za pomocą widelca i łyżki .

Potem zabieramy się za sos :
jeżeli śliwkowy, to potrzebne będą śliwki kalifornijskie oraz sos śliwkowy winiary,dusimy na ogniu śliwki gdy już zrobi się z nich papka dodaje trochę sosu proszkowego go zagęszczenia..
Jeżeli wybieramy jogurtowy to potrzebny będzie jogurt naturalny ,śmietana 30%.

Placek ziemniaczany dzielimy "wzrokowo" na dwie połówki na jednej nakładamy farsz  i składamy placek na w pół.Polewamy sosem wg uznania .

zdjęcie dodam potem:)

Smacznego!!!!!!!!:D

1 komentarz: