Naleśniki z twarogiem i dżemem

       Naleśniki z nadzieniem


składniki:                                                               
  • 2 jajka
  • 800ml  mleka (3,2 %)
  • mąka tortowa, wrocławska-2 szklanki
  • olej-5 łyżek
  • proszek waniliowy  -łyżeczka     
  • patelnia teflon płaska.


 obkład:
  • twaróg chudy
  • serek danio waniliowy 
  • dżem z czerwonej i czarnej porzeczki
Wyrobienie  ciasta: do pojemnika litrowego na początek wrzucam jajko i ubijam do piany,następnie dolewam mleko (niegotowane) 1 litr,teraz wsypujemy mąkę około 1,5 szklanki(ja zawsze sypie z torebki na oko i  do uzyskana odpowiedniej konsystencji),dodaje proszek waniliowy oraz 6 łyżek oleju .



Ciasto nie może wyjść gęste tylko lekko gęste. 
Wszystko ubijamy trzepaczką aż konsystencja będzie jednolita. 

Na rozgrzaną patelnię teflonową wlewamy trochę oleju aby
 natłuścić patelnię gdyż więcej nie trzeba:)
No chyba ,że ktoś lubi jeść na tłusto...to proszę bardzo.


Nalewając ciasto na rozgrzaną patelnię przechylam powierzchnię patelni aby ciasto się równomiernie rozłożyło.Smażymy ciasto na średnim ogniu.



Do odwrócenia naleśnika będzie potrzebna nam specjalna łyżka teflonowa. 

To ułatwi odwrócenie ciasta:)

Naleśniki powinny wyjść zarumienione i cienkie jak w dobrej naleśnikalni.


Naleśniki smarujemy wpierw masą twarogową....



(twaróg 1 kostka zmieszany z  serkiem danio waniliowym)

 przykrywamy następną warstwą ciasta i smarujemy dżemem z
 czarnej  i czerwonej porzeczki.
 (dżem ma posmak słodko-kwaśny idealnie z polewą czekoladową) i zwijamy wg uznania:)

Z ciasta wyjdzie 17 naleśników.

Smacznego:D!!!
 

1 komentarz:

  1. Dla mnie najsmaczniejsze naleśniki są z jogurtem naturalnym, konfiturą pomarańczową lub truskawkowo-czekoladową (np. z eterno), a jeśli mam zwykłe konfitury to dodaję do tego jeszcze łyżeczkę nutelli. Moje dzieciaki też się zajadaja:)

    OdpowiedzUsuń