Sok z marchwi

Składniki:
  • 4 marchewki
  • naciowy seler
  • 1 średni burak
  • 1 mały ogórek
  • 1/3 szklanki zielonej pietruszki
Sposób wykonania:

   Wszystko obieramy, kroimy i miksujemy. 

   Dlaczego warto nauczyć się pić soków warzywnych?
 Otóż marchew posiada dużo właściwości zdrowotnych:
 witamina A (działanie przeciwutleniające i przeciwrakowe), beta-karoten wraz z wit.C    (antyrodnikowo).Beta-karoten wpływa na wzrok, skórę i odporność.
Oprócz tego zawiera 1  % skł. mineralnych : sód, potas, wapń, magnez, żelazo, miedź, cynk, kobalt, mangan, fosfor, fluor, jod, a także witaminy E, K, B1, B2, B6 i kwasy: foliowy, szczawiowy, nikotynowy, owocowy, pantotenowy.

  Właściwości marchwi:
  • wzmacnia włosy i paznokcie,
  • uelastycznia, wygładza i nawilża skórę,
  • działa przeciw anemii,
  • oczyszcza krew,
  • działa mlekopędnie,
  • goi rany,
  • działa wykrztuśnie,
  • usuwa robaki,
  • pomaga w chorobach wątroby, żołądka, jelit, w nietrzymaniu moczu (brać szczyptę nasion 3 razy dziennie),
  • pomaga osobom mającym trudności ze spokojnym snem (pić rano i wieczorem 50-500 g soku),
  • leczy nerki, artretyzm i stany przedrakowe (pić 1 litr soku dziennie z dodatkiem pół litra selera,
  • działa przeciwbiegunkowo
  • działa jako środek odrobaczający
Jednakże nie należy przesadzać z j marchwią, gdyż b-karoten wpływa na koloryt skóry i zamiast naturalnego koloru skóry będziemy nietypowo żółci i trzeba uwazać gdyż marchew bardzo obciąża funkcjonowanie wątroby, dlatego tez lekarze zalecają nie przekraczanie 400g marchwi / 250ml soku z marchwi na tydzień.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz