- 4 marchewki
- naciowy seler
- 1 średni burak
- 1 mały ogórek
- 1/3 szklanki zielonej pietruszki
Wszystko obieramy, kroimy i miksujemy.
Dlaczego warto nauczyć się pić soków warzywnych?
Otóż marchew posiada dużo właściwości zdrowotnych:
witamina A (działanie przeciwutleniające i przeciwrakowe), beta-karoten wraz z wit.C (antyrodnikowo).Beta-karoten wpływa na wzrok, skórę i odporność.
Oprócz tego zawiera 1 % skł. mineralnych : sód, potas, wapń, magnez, żelazo, miedź, cynk, kobalt, mangan, fosfor, fluor, jod, a także witaminy E, K, B1, B2, B6 i kwasy: foliowy, szczawiowy, nikotynowy, owocowy, pantotenowy.
Właściwości marchwi:
- wzmacnia włosy i paznokcie,
- uelastycznia, wygładza i nawilża skórę,
- działa przeciw anemii,
- oczyszcza krew,
- działa mlekopędnie,
- goi rany,
- działa wykrztuśnie,
- usuwa robaki,
- pomaga w chorobach wątroby, żołądka, jelit, w nietrzymaniu moczu (brać szczyptę nasion 3 razy dziennie),
- pomaga osobom mającym trudności ze spokojnym snem (pić rano i wieczorem 50-500 g soku),
- leczy nerki, artretyzm i stany przedrakowe (pić 1 litr soku dziennie z dodatkiem pół litra selera,
- działa przeciwbiegunkowo
- działa jako środek odrobaczający
Jednakże nie należy przesadzać z j marchwią, gdyż b-karoten wpływa na koloryt skóry i zamiast naturalnego koloru skóry będziemy nietypowo żółci i trzeba uwazać gdyż marchew bardzo obciąża funkcjonowanie wątroby, dlatego tez lekarze zalecają nie przekraczanie 400g marchwi / 250ml soku z marchwi na tydzień.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz