Coś co uwielbiam to blok czekoladowy....:)
Przepis stary i nie wiem czy gdziekolwiek go dostaniecie
wykonanie wydawałoby się banalnie proste jednakże składniki jaki i technika wykonania to ten sekret.
składniki:
- szklanka wody
- prawdziwe kakao -1 łyżka płaska
- 1/2 szklanki cukru
- jedna margaryna, kasia
- 1 opakowanie mleka w proszku , nie może być to mleko odtłuszczone.
- 5 paczek herbatników ,w sklepach są dwa rodzaje wybieramy te grubsze
No to zaczynamy...
Herbatniki kruszymy na ćwiartki ,wybieramy garnek najlepiej 3 litrowy.Do garnka wlewamy szklankę wody, następnie całą margarynę i 1/2 szklaki cukru.Zostawiamy to na małym ogniu i mieszamy.
Dodajemy pod koniec łyżkę kakało.Wszystko mieszamy aż się lekko zagotuje. Potem odstawiamy garnek na drewnianą deskę i wsypujemy mleko w proszku(wsypujemy za pomocą sita aby nie powstały grudki ,masa czekoladowa nie może być za gorąca tylko ciepła bo się zetnie i będzie klops:DTeraz szybko wsypujemy pokruszone herbatniki i wlewamy do foremki:)Wcześniej powinniśmy uszykować sobie wąską foremkę i owinąć ją pa-złotkiem .wszystko wyrównujemy i wkładamy do lodówki na godzinę.
Być może nie wyjdzie wam za pierwszym razy tak jak powinno ale 2-3 razy zrobicie zobaczycie różnicę.
Jak już będzie smakować gościom to znaczy, że wam wyszło:D
fotki dodam później ...na dniach:)
SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz