Blok czekoladowy

Coś co uwielbiam to blok czekoladowy....:)

 

Przepis stary i nie wiem czy gdziekolwiek go dostaniecie
wykonanie wydawałoby się banalnie proste jednakże składniki jaki i technika wykonania to ten sekret.


składniki:

  • szklanka wody
  •  prawdziwe kakao -1 łyżka płaska
  • 1/2 szklanki cukru
  • jedna margaryna, kasia
  • 1 opakowanie  mleka w proszku , nie może być to mleko odtłuszczone.
  • 5 paczek herbatników ,w sklepach są dwa rodzaje wybieramy te grubsze

     No  to zaczynamy...

     Herbatniki kruszymy na ćwiartki ,wybieramy garnek najlepiej 3 litrowy.
    Do garnka wlewamy szklankę wody, następnie całą margarynę i 1/2 szklaki cukru.
    Zostawiamy to na małym ogniu i mieszamy. 
    Dodajemy pod koniec łyżkę kakało.
    Wszystko mieszamy aż się lekko zagotuje. Potem odstawiamy garnek na drewnianą deskę i wsypujemy mleko w proszku(wsypujemy za pomocą  sita aby nie powstały grudki ,masa czekoladowa nie może być za gorąca tylko ciepła bo się zetnie i będzie klops:D
    Teraz szybko wsypujemy pokruszone herbatniki i wlewamy do foremki:) 
    Wcześniej powinniśmy uszykować sobie wąską foremkę i owinąć ją pa-złotkiem .
    wszystko wyrównujemy i wkładamy do lodówki na godzinę.



    Być może nie wyjdzie wam za pierwszym razy tak jak  powinno ale 2-3 razy zrobicie   zobaczycie różnicę. 

    Jak już będzie smakować gościom to znaczy, że wam wyszło:D

    fotki dodam później ...na dniach:)


    SMACZNEGO!!!

     



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz