Naleśniki na słodko
składniki:
- 2 jajka
- 800ml mleka (3,2 %)
- mąka tortowa, wrocławska-2 szklanki
- olej-5 łyżek
- proszek waniliowy -łyżeczka
- patelnia teflon płaska.
obkład:
- twaróg chudy
- serek danio waniliowy
- 4 jabłka pokrojone
- cynamon
- miód akacjowy
do pojemnika litrowego na początek wrzucam jajko i ubijam
do piany,następnie dolewam mleko (niegotowane) 800 ml,teraz
wsypujemy mąkę około 1,5 szklanki(ja zawsze sypie z torebki
na oko i do uzyskana odpowiedniej konsystencji),dodaje
proszek waniliowy oraz 5 łyżek oleju .
Ciasto nie może wyjść gęste tylko lekko gęste.
Wszystko ubijamy trzepaczką aż konsystencja będzie jednolita.
Na rozgrzaną patelnię teflonową wlewamy trochę oleju aby
natłuścić patelnię gdyż więcej nie trzeba:)
natłuścić patelnię gdyż więcej nie trzeba:)
No chyba ,że ktoś lubi jeść na tłusto...to proszę bardzo.
Nalewając ciasto na rozgrzaną patelnię przechylam powierzchnię patelni aby ciasto się równomiernie rozłożyło. Smażymy ciasto na średnim ogniu.
Do odwrócenia naleśnika będzie potrzebna nam specjalna łyżka teflonowa. To ułatwi odwrócenie ciasta:)
Naleśniki powinny wyjść zarumienione i cienkie jak w dobrej naleśnikalni. (twaróg 1 kostka zmieszany z serkiem danio waniliowym)
Całość wkładam do prodiża...
ciasto zwijam wg upodobania
Całość polewam cynamonem z miodem
Całość polewam cynamonem z miodem
Gotowe:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz