Naleśniki z jabłkiem i cynamonem

 Naleśniki na słodko


składniki:                                                               
  • 2 jajka
  • 800ml  mleka (3,2 %)
  • mąka tortowa, wrocławska-2 szklanki
  • olej-5 łyżek
  • proszek waniliowy  -łyżeczka     
  • patelnia teflon płaska.
  obkład:
  • twaróg chudy
  • serek danio waniliowy 
  • 4 jabłka pokrojone 
  • cynamon
  • miód akacjowy
Wyrobienie  ciasta:

 do pojemnika litrowego na początek wrzucam jajko i ubijam 
do piany,następnie dolewam mleko (niegotowane) 800 ml,teraz 
wsypujemy mąkę około 1,5 szklanki(ja zawsze sypie z torebki
 na oko i  do uzyskana odpowiedniej konsystencji),dodaje
 proszek waniliowy oraz 5 łyżek oleju .






Ciasto nie może wyjść gęste tylko lekko gęste. 
 Wszystko ubijamy trzepaczką aż konsystencja będzie jednolita. 
Na rozgrzaną patelnię teflonową wlewamy trochę oleju aby
 natłuścić patelnię gdyż więcej nie trzeba:)
No chyba ,że ktoś lubi jeść na tłusto...to proszę bardzo.


Nalewając ciasto na rozgrzaną patelnię przechylam powierzchnię patelni aby ciasto się równomiernie rozłożyło.
Smażymy ciasto na średnim ogniu.


Do odwrócenia naleśnika będzie potrzebna nam specjalna łyżka teflonowa. To ułatwi odwrócenie ciasta:)

Naleśniki powinny wyjść zarumienione i cienkie jak w dobrej naleśnikalni.





Naleśniki smarujemy wpierw masą twarogową....


 (twaróg 1 kostka zmieszany z  serkiem danio waniliowym)
Następnie pokrojone jabłka układam na sreberku posypuje cynamonem i dodaje na to  miód.



Całość wkładam do prodiża...

Gdy jabłka będą już upieczone obkładam nimi naleśnik...


ciasto zwijam wg upodobania 

Całość polewam cynamonem z miodem

Gotowe:)
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz